Als boswachter zie ik dagelijks hoe prachtig, maar ook kwetsbaar het Drents-Friese Wold is. Zeker als het gaat om de risico’s op een natuurbrand. Helemaal voorkomen kunnen we die nooit, want waar natuur is, is ook een risico op natuurbrand. Samen met de Veiligheidsregio Drenthe, Veiligheidsregio Fryslân en de verschillende brandweerkorpsen doen we er alles aan om de kans op onbeheersbare natuurbranden zo klein mogelijk te maken.
Een vlammenzee die ik nooit meer vergeet
We kennen allemaal wel de beelden van het journaal, grote natuurbranden op locaties waar we naar toe gaan op vakantie in warme landen.
De brand in Wateren in 2018 staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Het was de eerste grote natuurbrand die ik als boswachter van dichtbij meemaakte en ik was als een van de eersten ter plekke. Wat ik toen zag, raakte me diep: een dreigende muur van vuur die zich snel over het heidelandschap verspreidde. De hitte, de rook, het geluid van knetterende vlammen – het liet me niet onberoerd.
Bij die brand ging zo’n 75 hectare natuur in vlammen op, een gebied ter grootte van ongeveer 150 voetbalvelden. Vier campings in de omgeving zijn ontruimd, net als enkele omliggende woningen. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar het had ook anders kunnen aflopen. Mede dankzij de snelle inzet van de brandweer en de goede samenwerking met natuurbeheerders werd erger voorkomen. Het was een wake-up call: dit soort situaties zijn geen ver-van-je-bed-show. Ze gebeuren echt. Ook hier.
Samenwerking als sleutel tot brandveiligheid
Het voorkomen van een uit de hand lopende natuurbrand vraagt om meer dan alleen goed onderhoud. Het vraagt om afstemming, kennisdeling en oefenen. En dat doen we. Regelmatig zitten we met de brandweer aan tafel. We delen kaarten, bespreken routes, maken afspraken en oefenen scenario’s. Want als het écht misgaat, wil je dat iedereen weet wat hij moet doen.
Geen verrassingen, alleen samenwerking.

RTV Drenthe bracht dit onderwerp mooi in beeld in een recente aflevering van ROEG! Daarin zie je hoe we ons als natuurbeheerders samen met de brandweer voorbereiden op natuurbrand in het Drents-Friese Wold.
Veel gestelde vragen over veiligheid in het bos
Een vraag die we vaak krijgen als boswachters: Is het nog wel veilig nu paden smaller worden en de brandweer niet overal kan komen? En: Is al dat dode hout in het bos geen brandgevaar, zeker met die droogte? Begrijpelijke zorgen. Want ja, de droge periodes duren langer door klimaatverandering. En ja, droge takken kunnen sneller vlam vatten. Maar achter de schermen doen we meer dan je denkt.
We moeten voorbereid zijn op natuurbrand en naast structureel overleg met de brandweerkorpsen en de nauwe samenwerking zorgen we samen voor:
- Bereikbare routes naar woningen en campings, ook bij calamiteiten.
- Stoplijnen in de natuur, waar een mogelijke brand gecontroleerd kan worden.
- Voldoende bluswater door calamiteitenputten te slaan op strategische plekken.

Ook campings nemen hun verantwoordelijkheid
En daarnaast is de Veiligheidsregio Drenthe samen met de gemeente Westerveld en Recreatieschap Drenthe een campagne gestart om de brandveiligheid op campings te vergroten. Want ook dáár kan het misgaan, bijvoorbeeld als een barbecue te dicht bij een coniferenhaag staat.

Er zijn checklists voor de ondernemers van recreatieterreinen en flyers voor de gasten. Zo vergroten we samen het bewustzijn én de paraatheid. In een veranderend klimaat is deze samenwerking essentieel.
Meer weten?
Bekijk wat de veiligheidsregio allemaal doet op: www.vrd.nl
Lees hier meer over de campagne ‘Voorkomen van vuur is jouw natuur’. Hier is het nieuwsbericht over de campagne in Westerveld te lezen.
Wil je meer weten over natuurbrandrisico’s? Kijk dan op natuurbrandrisico.nl.